top of page

TARPEEKSI KÄRSINEET - VAPAAEHTOISTYÖVIIKKO NORSUJEN KANSSA

  • Writer: jaakkojlaurila
    jaakkojlaurila
  • 10.3.2015
  • 3 min käytetty lukemiseen

”They’re not here for us – we are here for them.”

IMG_8755 kopio.JPG

Kaakkois-Aasiassa elää villinä noin 20 tuhatta aasiannorsua ja ihmisten omistuksessa noin 15 tuhatta. Villi aasiannorsu on lajina uhanalainen, mutta ihmisten omistuksessa olevia norsuja koskevat maalatalouden lait, jotka ovat Thaimaassa niin löysät, että käytännössä omistajat saavat tehdä norsuilleen mitä tahansa. Ja ihmisethän tekevät.

Tulimme viikoksi vapaaehtoistöihin norsujen turvapaikkaan Elephant nature parkkiin. Puisto sijaitsee aivan Thaimaan luoteisrajalla, noin tunnin ajomatkan päässä Chiang Maista. Elephant nature parkissa elää 44 norsua, joilla on kaikilla enemmän ja vähemmän kurja tausta. Näitä eläimiä on hakattu, kidutettu, näännytetty, uuvutettu työllä ja pidetty pienissä tiloissa. Emoja on erotettu poikasistaan. Kurjan menneisyyden jäljet näkyvät. Osa norsuista on sokeita, osalla on väärin luutuneita nilkkoja ja lonkkia, toisilla on mielenterveysongelmia ja muutamalla ei ole hampaita. Yhdellä puuttui jalka nilkasta alaspäin sen astuttua miinaan. 70-vuotias elefantti Sasa pelkää vettä, koska sen on pitänyt kantaa turisteja selässään liian korkeassa vedessä. Täällä norsut ovat kuitenkin turvassa ja niistä pidetään hyvää huolta. Ne saavat viettää leppoista elämää puolivapaudessa. Norsujen lisäksi vuorien väliin perustetussa puistossa elää yli 400 koiraa, satoja kissoja, vesipuhveleita, apinoita, sikoja ja hevosia. Kaikki pelastettu kurjuudelta.

Yksi norsu tarvitsee yli 200 kiloa ruokaa päivässä. Puiston päivittäin ruokamenekki lasketaan siis tuhansissa kiloissa. Se tietää paljon työtä ruuansulatuselimistön molempiin päihin. Meitä vapaaehtoisia oli viikon mittaisella työleirillä noin 50. Töihimme kuului lähes kaikkea, mitä puiston arjen pyörittämiseen tarvitaan. Olemme purkaneet useamman melonirekan, leikanneet pellolla maissia, siivonneet puistoa, lapioineet lantaa, pesseet kurpitsoja, syöttäneet erikoisruokavaliolla olevia norsuja ja kylvettäneet niitä. Viimeisenä päivänä saimme erityistehtävän, kun laaksoa reunustavien vuorten pensaspalot lähtivät käsistä ja meidän täytyi lähtä tekemään palomuureja ja sammuttamaan tulia, että puisto säilyy ehjänä. Kerrankos tuota metsäpaloa Aasiassa sammuttaa..

Vapaaehtoisten lisäksi puistossa työskentelee yli 70 kokopäiväistä työntekijää: vapaaehtoiskoordinaattoreita, eläinlääkäreitä, kokkeja, siivoojia, rakennusmiehiä ja turistioppaita. Kokopäiväisellä tarkoitan todellakin kokopäiväistä –koordinaattorit ovat aamiaisella paahtamassa leipiä ja tekevät töitä yleensä iltaan asti. Kokit aloittavat lounaan valmistelun aikaisin aamulla ja tekevät iltaruuan kuudeksi. Aterioiden välissä he käyvät siivoamassa yleiset tilat ja pesemässä vessat ja iltaisin he toimivat hierojina ravintolan yläparvella. Tunnin hieronta maksoi vitosen.

Rahoituksensa puisto saa päivisin vierailevilta turistilaumoilta. Päivävieraat ruokitaan, he ruokkivat norsuja ja pääsevät puistoon kävelemään ja seuraamaan niiden touhuja oppaan kanssa. Rahaa virtaa puistoon myös lukuisilta lahjoittajilta ja sponsoreilta. Me vapaaehtoiset maksamme viikon ylläpidosta muutaman satasen.

Töitä tehtiin taukoineen kuudesta seitsemään tuntiin päivässä. Lopun ajan söimme erinomaista kasvisruokaa, seurasimme puiston norsujen elämää, hoivasimme koiria ja kissoja ja tutustuimme muihin leiriläisiin. Oli aivan mahtava päästä tutustumaan ympäri maailmaa tuleviin samanhenkisiin tyyppeihin! Viikossa ehtii tulla melko läheiseksikin, kun ruokailee ja tekee töitä yhdessä aamusta iltaan. Leiriltä lähtö oli jopa melko haikeaa.

Eettinen norsuturismi

Puisto haluaa vapaaehtoisia kolmesta syystä: työvoima, raha ja valistus. Tärkeä osa leiriä on, että yhdessä viikossa saadaan koulutettua kymmeniä sanansaattajia ympäri maailmaa kertomaan norsuturismin karusta todellisuudesta. Lähes jokainen kesy norsu maailmalla on tehty kesyksi emosta erottamalla, kiduttamalla, sitomalla ja hakkaamalla. Menetelmää kutsutaan mielen murtamiseksi - breaking the spirit. Menetelmä on ikivanha ja sillä on pitkät perinteet. Ymmärtääkseni norsuja voidaan kouluttaa myös pehmein ottein, mutta vanha tapa pitää pintansa. Jokainen norsulla ratsastava, norsushowhun lipun maksava tai kerjäävälle norsulle rahaa antava ylläpitää tätä rakaa väkivaltakoneistoa. Moni tekee sen tietämättään, sillä kesy norsu vaikuttaa niin tyytyväiseltä. Elephant nature parkin kaltaisissa puistoissa elefanttien ei tarvitse totella meitä kaksijalkaisia. Tuittupäät pysyvät loitommalla ja ihminen on se, joka väistää. Lempeiksi todettujen norsujen lähelle saa tulla oppaan kanssa, norsun ehdoilla. Puisto on elefantteja, ei ihmisiä varten.

IMG_8860 kopio.JPG

Muta on mahtavaa!

IMG_8652 kopio.JPG

Vapaaehtoisjengiä. Muutamaa uutta kaveria jää ikävä.

IMG_8589 kopio.JPG

Tällä rouvalla ei ollut hampaita, joten sille syötettiin käsinpyöriteltyjä banaanimaissiriisipalloja. Ruokinta tapahtuu aina aidan takaa, etteivät herkkukärsät innostuksissaan tallo ruokkivaa kättä. Rouvan paras kaveri on sokea, ja rouva toimii puistossa tämän oppaana.

IMG_8387 kopio.JPG

Norsujen yksi kämppis, vesipuhveli.

IMG_8534 kopio.JPG

Muta on mahtavaa vol2!

IMG_8495 kopio.JPG

Tämän norsun lonkka on murtunut raskaita töitä tehdessä ja se on luutunut väärin. Kävely ontuu, mutta kylpeminen ja ruoka maistuu hyvin!

IMG_8487 kopio.JPG

Täysikuu laaksossa. Vuorella pensaspaloja.

IMG_8145 kopio.JPG

Puiston leppoisin tapaus, 70-vuotias eläkepäiviään viettävä Metchape

IMG_8298 kopio.JPG

Maamiinan uhri.

IMG_8346 kopio.JPG

Pienen pieni osa norsujen valtakuntaa, johon ihmiset pääsevät vierailemaan.

IMG_7999 kopio.JPG

Leikattiin puolitoista rekallista maissia neljänkymmenen asteen helteessä. Pian tämän kuvan jälkeen jengi nukkui paluumatkan orsien päällä.

 
 
 

Comentários


bottom of page